Regler vid barns sjukdom

Enligt Socialstyrelsens kunskapsöversikt ”Smitta i förskolan”

Magsjuka

Symtom: Kräkningar, lös avföring och sjukdomskänsla

Regel: Barnet kan återgå till förskolan när det ätit normalt och inte kräkts eller haft diarré under två dygn. Samråd bör ske med förskolan. Om syskon har magsjuka ska alla barnen vara hemma för att undgå smittspridning.

Feber

Symtom: Förhöjd temperatur. Barns normala temperatur varierar framförallt beroende på hur aktivt barnet är. Om temperaturen är mer än 37,5 grader på morgonen och 38 grader på kvällen anses det vara en förhöjd temperatur.

Regel: Barnet bör ha en feberfri dag, utan febernedsättande medicin i kroppen innan det återgår till barngruppen. Det är dock lika viktigt att bedöma barnets allmäntillstånd, man bör ställa sig frågan ”Orkar barnet delta i förskolans aktiviteter som också innebär utevistelse?”.

Förkylning

Symtom: Snuva, nästäppa och nysningar är de vanligaste symtomen. Andra symtom i luftvägarna är ont i halsen, hosta och heshet, men också huvudvärk, feber och sjukdomskänsla. Förkylning är smittsamt och läker ut med hjälp av kroppens eget infektionsförsvar på 1-2 veckor. Förkylning smittar någon dag innan den bryter ut och sedan ytterligare några dagar.

Regel: Allmäntillståndet hos barnet får avgöra om det ska vara hemma eller inte. För att återgå till förskolan ska barnet vara feberfritt och orka med verksamheten under dagen, som också innebär utevistelse.

Huvudlöss

Symtom: Misstänk huvudlöss om det finns information om löss i omgivningen eller om barnet har omotiverad stark klåda i hårbotten. Klåda förekommer dock inte alltid. Svarta prickar eller pulver på huvudkudden kan vara tecken på huvudlöss.

Regel: När barnet är behandlat med preparat som finns på apoteket finns det ingen anledning att vara hemma. Det är bra om föräldrar meddelar förskolan om att barnet fått löss så att övriga föräldrar kan få informationen och undersöka sina barn ungefär samtidigt.

Springmask

Symtom: Klåda i stjärten, framförallt nattetid.

Regel: När barnet är behandlat med preparat som finns på apoteket finns det ingen anledning att vara hemma.

Svinkoppor

Symtom: Gulaktiga såriga utslag runt näsa och mun samt fingrar, armar, bål och ben. Utslagen kliar inte och gör heller inte ont. Utslagen breder gärna ut sig, blir fler och fler och vill inte läka ut. Svinkoppor är mycket smittsamt och sprider sig lätt till andra personer vid direktkontakt i en grupp. Barnet smittar tills såren är läkta.

Regel: Vid fuktiga svinkoppor stannar barnet hemma. När utslagen inte längre vätskar kan barnet återgå till förskolan.

Halsfluss och scharlakansfeber

Symtom: Feber, halsont och rödprickigt utslag är vanliga symtom. Vid halsfluss är man sällan förkyld samtidigt. Barn yngre än tre år har mer sällan typiska halsflussymtom utan brukar i stället få feber och tjock gul snuva. Vid scharlakansfeber där barnet förutom halsfluss får en smultronliknande tunga samt ett småprickigt rött utslag på armar, ben och bål. I slutet på sjukdomsveckan brukar barnet fjälla på handflator och fotsulor.

Regel: Efter två dygns antibiotikabehandling kan barnet återgå till förskolan om allmäntillståndet i övrigt är sådant att barnet orkar med förskolans vanliga aktiviteter.

Vattkoppor

Symtom: Små vätskefyllda blåsor som breder ut sig över kroppen med början på huvudet, sedan bålen och sist händer och fötter. Hög feber är vanligt.

Regel: Barnet är smittfritt när kopporna torkat in, allmäntillståndet avgör när barnet kan återgå till förskolan.

Ögoninfektion

Symtom: Ögon kletiga av gult sekret och igenklibbade ögonlock på morgonen signalerar att barnet har en ögoninfektion. Insidan av ögonlocket kan dessutom vara kraftigt rodnat och ögonlocket kan vara svullet.

Regel: Några konkreta råd är att barnet bör stanna hemma vid varbildning från ögat, även om deras allmäntillstånd är gott. Förskolepersonalen bör inte ha som sin uppgift att torka barns variga ögon.